Moratorium

U heeft er waarschijnlijk wel eens over gehoord of ergens gelezen: het moratorium. Voor de schuldenaar betekent dit een rustperiode om de schulden en zaken op orde te krijgen. Gedurende deze periode hoeft de schuldenaar niet te vrezen voor een deurwaarder die voor de deur staat om spullen in beslag te nemen of een sommatiebrief die op de deurmat valt. Dit instrument dient de schuldenaar te helpen met het oplossen van de financiële problemen.

Momenteel kan de schuldenaar, meestal met behulp van de schuldhulpverlening een moratorium alleen bewerkstellingen door medewerking van alle schuldeisers. Als er één niet meewerkt dan kan een schuldhulpregeling meestal al niet meer lukken.

Diverse partijen hebben daarom een ontwerpbesluit voor een breed moratorium naar buiten gebracht. Met dit besluit willen zij het mogelijk maken om het breed moratorium bij de rechter af te dwingen. Als het de schuldhulpverlening niet lukt om in het minnelijk traject dit voor elkaar te krijgen dan kan deze naar de rechter te stappen om een rustperiode te verzoeken. Als de rechter dit verzoek toewijst kan het betekenen dat de schuldeisers gedurende zes maanden de incasso- en executiemaatregelen moeten opschorten.

Wat betekent dit voor u als opdrachtgever eigenlijk?

U heeft een vordering op betrokkene die u aan ons kantoor heeft uitbesteed. Wij hebben jegens u een inspanningsverplichting. Wij doen er alles aan om de vordering voor u te incasseren. Het moratorium zorgt echter voor een tijdelijke beperking in deze mogelijkheden. Wij mogen gedurende deze rustperiode geen incasso- en executiemaatregelen jegens betrokkene treffen. Uiteraard is dat niet in uw voordeel, maar zolang dit nog niet definitief is doorgevoerd, kunnen wij wel namens u de nodige maatregelen treffen om uw vordering te incasseren.

Heeft u over dit onderwerp vragen of een nieuwe vordering die u ter incasso aan ons kantoor wil uitbesteden, neem dan contact met ons op!

Leave a reply