Klachttermijn in algemene voorwaarden

De kleine lettertjes in de algemene voorwaarden

Een klein regeltje in uw algemene voorwaarden kan grote gevolgen hebben. Dat hebben de partijen in deze zaak aan den lijve ondervonden.  De kantonrechter heeft zich moeten buigen over een omvangrijk geschil waarin over en weer bedragen tussen twee zakelijke partijen werden gevorderd.

Het geschil begon  doordat de factuur van partij a voor de geleverde werkzaamheden (€ 4000)  onbetaald is gelaten. Partij b stelde vervolgens dat partij a haar werk niet goed had uitgevoerd en dat zij schade had geleden. Partij b stelde een tegenvordering van ruim € 20.000 te hebben op partij a. Dit geschil is voor de kantonrechter uitgebreid inhoudelijk behandeld.

Uiteindelijk heeft de kantonrechter geoordeeld dat niet in geschil was dat er tussen partijen de algemene voorwaarden van partij a van toepassing zijn. In de algemene voorwaarden van partij a staat opgenomen een contractuele klachttermijn van 30 dagen. De kantonrechter stelt vast dat partij b buiten de klachttermijn van 30 dagen heeft geklaagd bij partij a. Nu partij b te laat heeft geklaagd is het recht om dit nog te doen komen te vervallen en op deze grond is de tegenvordering van € 20.000,00 direct afgewezen en werd partij b veroordeeld de factuur van partij a te voldoen.

Deze zaak leert dat het belangrijk is om nog regelmatig kritisch naar uw algemene voorwaarden te kijken. Deze zogenaamde “kleine lettertjes” kunnen zeer grote gevolgen hebben, zowel in uw voordeel als in uw nadeel. Daarnaast is het belangrijk dat uw voorwaarden correct van toepassing worden verklaard, hiervoor gelden eveneens vormvoorschriften!

Heeft u naar aanleiding van deze zaak vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Raadpleeg één van onze specialisten. Wij zijn u graag van dienst!

Leave a reply