Geen extra kosten voor bellen klantenservice

Kosten klantenservice

Voor een klantenservice waarvoor een 090X-nummer wordt gebruikt gelden in Nederland al tijden regels. Zo geldt er in de meest recente Nederlandse wetgeving een maximumtarief van één euro per gesprek, plus de gebruikelijke belkosten.

Europese regelgeving

Ook in Duitsland worden soortgelijke nummers gebruikt om bellers naar een klantenservice extra te laten betalen. Een consumentenvereniging heeft het er niet bij laten zitten en is naar de Duitse rechter gestapt. De Duitse rechter heeft vervolgens opheldering gevraagd over een Europese richtlijn. Hierin wordt gesproken over een ‘basistarief’. Het bedoelde basistarief wordt door het Europese Hof uitgelegd als ‘ de normale kosten van een oproep naar een vast of mobiel nummer’.

Consumentenbescherming

Hieruit blijkt dat het dus niet is toegestaan om bij nummer dat (onder andere) gebruikt wordt voor de klantenservice extra kosten te berekenen aan de beller. Volgens het Europese Hof moeten consumenten zonder extra kosten contact kunnen opnemen met het bedrijf waarmee zij een overeenkomst hebben. Extra kosten zou consumenten kunnen weerhouden om contact op te nemen over hun rechten als garantie en het annuleren van een aankoop.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of wenst u juridisch advies neem dan contact op met onze ervaren juristen.

Leave a reply