Onderhoudsfonds VVE

Wetsvoorstel onderhoudsfonds

De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel onderhoudsfonds aangenomen dat Verenigingen van Eigenaren verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw.

De hoogte van het te reserveren bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjarig onderhoudsplan, of is 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Alleen wanneer 80% van de eigenaren akkoord zijn, kunnen zij afzien van het storten van dit minimum bedrag in het onderhoudsfonds. Het onderhoud zal in dat geval van keer tot keer betaald moeten worden.  In het wetsvoorstel van minister Plasterk (BZK) is ook expliciet opgenomen de mogelijkheid om als VvE een lening aan te gaan. Iedere eigenaar is daarbij verantwoordelijk voor zijn eigen deel van deze lening. Bij verkoop van het appartement gaat dit deel van de lening over naar de nieuwe eigenaar. Het wetsvoorstel ligt nu ter beoordeling bij de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels vanaf 2018 van kracht worden.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of speelt deze of soortgelijke problematiek ook bij u, neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij zitten voor u klaar om u verder te helpen.

Leave a reply