Zonnepanelen en de BTW

BTW ondernemer
Het Europees hof heeft op 13 juni 2013 bepaald dat bezitters van zonnepanelen als BTW-ondernemers gezien moeten worden. De belastingdienst gaat er sindsdien van uit dat zonnepaneeleigenaren die regelmatig tegen een vergoeding stroom leveren aan hun energieleveraar zich aanmelden als BTW-ondernemer.
Geen terugwerkende kracht
Als BTW-ondernemer kunt u de BTW die u heeft betaald aftrekken, dit geldt dus eveneens voor de BTW die is betaald over de aanschaf van de zonnepanelen. De belastingdienst past de uitspraak van het Europees hof echter niet met terugwerkende kracht toe. U kunt de BTW dan ook alleen aftrekken als de zonnepanelen zijn geplaatst na 1 april 2013 of als deze zijn geplaatst tussen 1 april 2013 en 20 juni 2013 en u voor 1 augustus 2013 bent aangemeld als BTW-ondernemer bij de belastingdienst.
Kleine ondernemersregeling
Zonnepaneeleigenaren die alleen als BTW-ondernemer staan geregistreerd voor de zonnepanelen kunnen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. Als er minder dan € 1.345,00 aan BTW afgedragen zou moeten worden mag de afdracht achterwege blijven. Hiervoor moet wel vooraf om ontheffing worden verzocht bij de belastingdienst.
Wilt u meer informatie hebben over dit onderwerp of advies ontvangen omtrent btw regelingen neem dan contact op met onze ervaren juristen
Leave a reply