Aangetekende huuropzegging is niet altijd voldoende

In de meeste huurovereenkomsten is bepaald dat de huur opgezegd moet worden door het versturen van een opzeggingsbrief per aangetekende post of per deurwaardersexploot. Dat de huuropzegging per aangetekende brief niet altijd de nodige zekerheid biedt, blijkt uit deze uitspraak van het gerechtshof Den Bosch. In deze zaak heeft de huurder de huurovereenkomst tijdig per brief opgezegd. Vast staat dat de postbode de aangetekende brief niet heeft kunnen overhandigen. Het is enkel bij een pogingen tot bezorging gebleven waarna de postbode een afhaalbericht in de brievenbus heeft achtergelaten.

Het is in dergelijke situaties aan de verzender van de opzeggingsbrief om te bewijzen dat deze brief ook daadwerkelijk bij de ontvanger is aangekomen. Het gerechtshof oordeelt dat de bestendige handelswijze van de postbode bij het aanbieden van aangetekende stukken niet ook betekent dat dit in dit specifieke geval ook zo is gegaan. Het bewijs dat de opzeggingsbrief ook is ontvangen is in dit geval dan ook niet geleverd.

Gevolgen van deze uitspraak?

Deze uitspraak benadrukt dat u altijd zelf moet blijven opletten of de opzeggingsbrief ook daadwerkelijk overhandigd is. Een alternatief voor dit probleem kan zijn de opzeggingsbrief per deurwaarders exploot te verzenden. Anders dan bij een aangetekende brief is het zo dat wanneer de deurwaarder de opzeggingsbrief bij de ontvanger achterlaat, de rechtbank op voorhand aanneemt dat de ontvanger deze brief ook daadwerkelijk ontvangen heeft. Dit geeft u als verzender van een opzeggingsbrief een stuk meer zekerheid en daarmee rust.

Heeft u naar aanleiding van deze zaak vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij zitten voor u klaar om u verder te helpen.

Leave a reply