Aansprakelijk voor schade na overval?

Werkgever aansprakelijk voor schade werknemer door overval?

De rechtbank Limburg heeft op 29 januari 2014 beslist dat de werkgever niet aansprakelijk is voor de schade die een werknemer van een Apotheek heeft geleden doordat zij uit angst uit een raam is gesprongen toen er bij een overval een vuurwapen op haar werd gericht.

Deze uitspraak is opmerkelijk nu de rechtbank te Den Haag in 2005 in een soortgelijk geval heeft geoordeeld dat de werkgever wel aansprakelijk is voor de schade die een werknemer ten gevolge van een overval heeft geleden.

De rechtbank heeft overwogen dat voor de beoordeling van soortgelijke kwesties gekeken moet worden naar de normaal te verwachten risico’s. Het enkele feit dat een bedrijf overvallen wordt leidt niet per definitie tot de aansprakelijkheid van de werkgever voor de schade die de werknemer hierdoor lijdt.

De werkgever heeft een zorgplicht voor de veiligheid van de werknemers. De concrete invulling van deze zorgplicht verschilt per branche. De zorgplicht voor de veiligheid van een juwelier of bank zal anders ingevuld moeten worden dan bijvoorbeeld de zorgplicht voor de veiligheid van de werknemers van een ziekenhuis of een bouwbedrijf.

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met één van onze specialisten.

Leave a reply