Gehuurde spullen gestolen?

Algemene voorwaarden in een overeenkomst

In de afgelopen periode hebben wij u diverse malen geïnformeerd over  het belang  van algemene voorwaarden in een overeenkomst.  Deze “kleine lettertjes” kunnen u een hoop ergernis en  kosten besparen. Deze uitspraak uit begin oktober van de rechtbank in Maastricht is hiervan een treffend voorbeeld. In deze zaak draaide het om de huur en verhuur van steigermateriaal. Gedurende de looptijd van de huurovereenkomst zijn de gehuurde spullen gestolen.

De verhuurder vordert van de huurder betaling van de nieuwwaarde van het steigermateriaal. De huurder is van mening dat slechts de dagwaarde van het steigermateriaal vergoed moet worden.

De rechtbank stelt vast dat op de huurovereenkomst algemene voorwaarden van toepassing zijn. In deze algemene voorwaarden staat dat de huurder bij diefstal van het gehuurde verplicht is de nieuwwaarde te vergoeden. De rechtbank  komt vervolgens vrij eenvoudig tot het oordeel dat dit geen onredelijke voorwaarde is. De verhuurder hoeft geen genoegen te nemen met slechts de dagwaarde aangezien deze ook aanzienlijke kosten en moeite moet besteden aan de zoektocht van het gestolen steiger materiaal.

Wanneer deze algemene voorwaarde niet in de overeenkomst zou zijn opgenomen dan had de uitkomst van deze procedure er naar alle waarschijnlijkheid geheel anders uitgezien. Deze zaak toont daarmee wederom het belang van algemene voorwaarden in uw overeenkomst aan.

Heeft u vragen over uw algemene voorwaarden of een juridisch geschil waar u hulp bij wenst? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij zitten voor u klaar om u verder te helpen.

Leave a reply