Niks gekocht, toch betalen?

Is er sprake van een koopovereenkomst?

Tegenwoordig is er van alles op internet te koop, van etenswaar tot aan luxe producten. In tegenstelling tot een klant in de winkel weet je verder niet wie daadwerkelijk de aankoop online doet.

In deze zaak heeft de kantonrechter zich moeten buigen over de vraag of er sprake is van een koopovereenkomst tussen de webshop en gedaagde. Het uitgangspunt is dat eiser de stelplicht en bewijslast heeft dat er een overeenkomst tussen partijen tot stand is gekomen.

Het betreft een aankoop van twee stofzuigers bij een webshop. De gegevens van gedaagde en de (oude) adresgegevens van gedaagde zijn ingevuld bij de bestelling. De producten zijn vervolgens afgeleverd aan dat adres. Verder is gebleken dat gedaagde wel op dat adres heeft gewoond maar ten tijde van de plaatsing van de bestelling was gedaagde daar niet meer woonachtig. Gedaagde betwist de vordering.

De kantonrechter heeft de vordering van eiser daarop afgewezen omdat niet is komen vast te staan dat de verklaring om een overeenkomst aan te gaan ook van gedaagde afkomstig is. De kantonrechter vindt niet dat het risico van de onduidelijkheid omtrent de identiteit van de contractspartij voor risico van gedaagde  komt.

Heeft u een juridisch geschil waar u hulp bij wenst. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij zitten voor u klaar om u verder te helpen.

Leave a reply