Vernieuwing faillissementsrecht

Faillisementen

Momenteel wordt een vernieuwing van het faillissementsrecht voorbereid. Doel is het ondernemersklimaat in Nederland gezond te houden door het reorganiserend vermogen van bedrijven te bevorderen en de bestrijding van faillissementsfraude te versterken.

Versterking reorganiserend vermogen
Om de mogelijkheden tot een doorstart te vergroten zijn er diverse voorstellen gedaan. Zo zouden rechters al vóór een faillietverklaring kunnen meedelen wie in het aanstaande faillissement als curator wordt aangewezen. De ondernemer kan dan onder toeziend oog van de toekomstige curator het faillissement voorbereiden en de kansen op een doorstart van de onderneming vergroten.

Hiernaast moet er betere hulp komen om met schuldeisers en aandeelhouders tot een akkoord te komen om de schulden te herstructureren. De schulden dienen terug te worden gebracht tot beheersbare proporties. De voortzetting van de onderneming moet tijdens het faillissement beter gefaciliteerd worden.

Bestrijding van fraude
In het vernieuwde faillissementsrecht moet het mogelijk worden om laakbaar handelen bij of voorafgaand aan een faillissement steviger aan te kunnen pakken. Het betreft een civielrechtelijk bestuursverbod, de mogelijkheden om via het strafrecht harder en effectiever op te treden tegen frauduleuze faillissementen en de invoering van een fraudesignalerende taak voor curatoren.

Wij zullen u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen op dit gebied. Heeft u vragen over een faillissement of onbetaalde vordering? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Zij zitten voor u klaar om u verder te helpen.

Leave a reply