Welke veranderingen staan de ZZP’ers te wachten?

Heeft u ZZP’ers voor u werken?

Dan is het van belang de ontwikkelingen rondom de veranderingen voor ZZP’ers te volgen. Wat zijn de door het kabinet overwogen wijzigingen en welke gevolgen zitten hieraan verbonden?

Wat zijn de mogelijke veranderingen?
De plannen zijn om de zelfstandigenaftrek geleidelijk af te schaffen. Ook de startersaftrek moet gaan verdwijnen. Hierdoor worden de voordelen die de zelfstandigen zonder personeel hebben ten opzichte van werknemers verkleind. Hiernaast zou u als werkgever minder worden verleid om personeel te ontslaan om ze vervolgens weer als zelfstandigen in dienst te nemen.

Wist u dat?
De belastingdienst en het UWV een bij u werkzame ZZP’er als werknemer kan zien waardoor u alsnog ondermeer loonbelasting en premies dient te betalen? Dit kan slechts deels worden voorkomen door goede schriftelijke afspraken te maken. Zo mag er bijvoorbeeld geen gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en de zelfstandige bestaan en mag er niet worden overeengekomen dat de ZZP’er altijd zelf de arbeid moet verrichten.

Onze juristen helpen u graag met het beoordelen of opmaken van het juiste contract en het toetsen hiervan aan de wet- en regelgeving.

Leave a reply